Khamis, 25 September 2008

Penurunan harga minyak gagal tangani inflasi - Pakar ekonomi

Oleh AINUL ASNIERA AHSAN dan SARAH NADLIN ROHIM
KUALA LUMPUR 24 Sept. - Penurunan harga runcit minyak petrol dan diesel sebanyak 10 sen yang diumumkan pada hari ini, dilihat tidak mampu membantu menangani inflasi, dan juga meningkatkan kuasa membeli di kalangan pengguna.
Para ahli ekonomi dan penganalisis tempatan bersetuju bahawa harga itu sepatutnya diturunkan sekurang-kurangnya 30 sen kerana tindakan itu mampu mengurangkan peningkatan inflasi.
Ahli ekonomi tempatan, Tan Sri Ramon Navaratnam berkata, penurunan harga minyak sebanyak 10 sen tidak banyak membantu kerana jumlah itu adalah terlalu kecil dan tidak menggambarkan kedudukan semasa harga minyak dunia.
Beliau berkata, rakyat telah menaruh harapan yang tinggi bahawa kerajaan akan menurunkan harganya kepada satu paras 'munasabah', seiring dengan aliran penyusutan harga minyak dunia yang kini berada di sekitar bawah AS$110 (RM374) setong sejak hampir dua bulan.
Jelas beliau, kerajaan perlu lebih telus dalam mengemukakan mekanisme penurunan harga minyak yang dibuat supaya rakyat faham jumlah harga sebenar minyak, harga pasaran dan subsidi yang ditanggung oleh kerajaan.
''Tetapi saya berpendapat penurunan sebanyak 10 sen masih terlalu kecil berbanding dengan kenaikan yang dibuat pada pertengahan tahun ini,'' katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.
Pengumuman terbaru berkuatkuasa mulai tengah malam ini, akan menyaksikan orang ramai membayar RM2.45 dan RM2.40, masing-masing untuk seliter petrol dan diesel.
Pada awal Jun lalu, kerajaan mengumumkan harga petrol dinaikkan sebanyak 78 sen seliter kepada RM2.70 seliter dan ia merupakan kenaikan 40 peratus daripada harga RM1.92 seliter sebelum itu.
Harga diesel pula turut dinaikkan sebanyak RM1 kepada RM2.58 seliter daripada RM1.58.
Bagaimanapun, pada 23 Ogos lalu, kerajaan menurunkan semula harga runcit petrol RON97 sebanyak 15 sen daripada RM2.70 seliter kepada RM2.55 seliter, manakala harga runcit diesel sebanyak lapan sen daripada RM2.58 seliter kepada RM2.50 seliter.
Sementara itu, Ketua Program Siswazah Pengurusan Persekitaran dan Pakar Pengangkutan Awam Universiti Kebangsaan Malaysia Prof. Dr. Abd. Rahim Md. Nor pula berpendapat, kerajaan sepatutnya mengekalkan harga minyak iaitu RM1.92 seliter, harga sebelum kenaikan sebanyak 78 sen sebelum ini.
''Harga ini (RM1.92 seliter) lebih logik memandangkan harga minyak dunia terus merosot disebabkan perkembangan ekonomi di Amerika Syarikat,'' ujarnya.
Ditanya tentang kesan penurunan minyak terhadap inflasi, Abd. Rahim berkata: ''Saya percaya jika harga minyak diturunkan lebih banyak, mungkin masalah inflasi dan kenaikan harga barang dapat ditangani.''
Penasihat Ekonomi AmInvestment Bank Group, Mustafa Mohd. Nor berpendapat, penurunan harga minyak petrol yang dibuat kerajaan tidak akan memberi kesan kepada keadaan inflasi semasa selagi harga makanan tidak diturunkan.
'' Indeks Harga Pengguna (IHP) bukan hanya ditentukan oleh peningkatan atau penurunan harga petrol tetapi ia turut melibatkan harga makanan semasa.
''Selagi harga makanan tidak menunjukkan penurunan, kadar inflasi semasa mungkin tidak menunjukkan sebarang perubahan yang ketara walaupun harga petrol diturunkan dengan kadar 10 sen,'' katanya.
Ketua Pakar Ekonomi, RAM Holdings Bhd., Dr. Yeah Kim Leng berkata, langkah kerajaan itu dianggap sesuatu yang positif pada keadaan semasa yang sering dihidangkan dengan berita-berita negatif.
''Langkah itu dilihat dapat mengurangkan sedikit beban rakyat dan ia adalah seperti dijangkakan ia merupakan hadiah Hari Raya kerajaan kepada rakyat.
''Saya berharap harga minyak petrol akan dapat terus diturunkan ekoran harga pasaran minyak mentah global yang sedang mengalami aliran menurun untuk terus meringankan beban rakyat,'' jelasnya.

Rabu, 24 September 2008

Penjawat awam jangan terima hadiah – BPR

PUTRAJAYA 23 Sept. – Badan Pencegah Rasuah (BPR) mengingatkan semua penjawat awam agar tidak menerima hadiah daripada mereka yang bertujuan mendapat balasan atau keistimewaan membabitkan tugas dan kuasa pada musim perayaan ini.
Dalam kenyataannya hari ini, BPR mengingatkan pegawai awam supaya melaporkan kepada pihak berkuasa jika pemberian hadiah tersebut mempunyai unsur rasuah.
Menurutnya, Seksyen 165 Kanun Keseksaan dan Seksyen 11(a) Akta Pencegahan Rasuah 1997 secara jelas melarang pegawai awam atau swasta menerima hadiah daripada mereka yang mempunyai kaitan dengan tugasnya.
‘‘Selain itu, semua penjawat awam tertakluk kepada Peraturan-Peraturan Pegawai Awam (Kelakuan dan Tatatertib) 1993 iaitu melarang mereka daripada menerima atau memberikan hadiah sekiranya berkaitan dengan tugas mereka,’’ ujar kenyataan itu lagi.
Garis Panduan Pemberian Hadiah dan Penerimaan Hadiah Dalam Perkhidmatan Awam 1998 turut menjelaskan bahawa dalam keadaan yang menyebabkan sukar bagi seseorang pegawai untuk menolak sesuatu hadiah, mereka perlu mengemukakan laporan bertulis kepada ketua jabatannya sama ada dibenarkan menerima pemberian itu atau sebaliknya.
‘‘Kerajaan memandang serius gejala pemberian dan penerimaan hadiah atau keraian terutama di musim perayaan ini.
‘‘ Ini kerana jika ia dibiarkan berlaku di kalangan penjawat awam tanpa batasan, ia boleh berkembang menjadi rasuah apabila pemberian hadiah dan keraian menjadi kemestian yang melibatkan urusan rasmi,” menurutnya.
Selaras dengan itu, BPR mengingatkan semua ketua jabatan agar memberi perhatian terhadap gejala tersebut dan membuat laporan apabila ditawarkan hadiah yang mempunyai kaitan dengan tugas rasmi.
Dalam hal ini, BPR akan membuat pemantauan ke atas ketua-ketua jabatan berkaitan dengan laporan mereka berhubung penerimaan hadiah supaya Peraturan-Peraturan Pegawai Awam 1993 akan sentiasa dipatuhi.
Tambahnya, Seksyen 17 Akta Pencegahan Rasuah 1997 menyatakan, apabila seseorang penjawat awam ditawarkan dengan apa-apa suapan termasuk hadiah secara rasuah maka dia dikehendaki segera melaporkannya kepada BPR.

Selasa, 23 September 2008

Integriti Dalam Perkhidmatan Awam

Saya terpanggil untuk memberi pandangan dalam memupuk integriti dalam perkhidmatan awam. Tan Sri KSN selalu menyebut perkara ini dalam perjumpaan dengan kakitangan awam supaya menerapkan amalan integriti dalam perkhidmatan awam. Dengan ini ia akan melahirkan perkhidmatan awam yang terbilang dalam negara dan hasrat Kerajaan untuk melahirkan perkhidmatan awam yang bertaraf dunia akan tercapai. Walaubagaimanapun, bagaimana hasrat ini boleh tercapai sedangkan pengisian program dalam jabatan dan agensi Kerajaan tidak berlandaskan hukum syarak. Apa yang dimaksudkan ialah kebanyakan program Kerajaan diisi dengan hiburan yang tidak menjurus kepada ilmu dan pembinaan ataupun pembentukan sahsiah murni kakitangan awam seperti karaoke dan menjemput artis-artis untuk membuat persembahan sedangkan perkara itu berlawanan dengan agama. Yang keduanya ialah pemimpin atasan terutamanya orang politiki yang memegang kuasa eksekutif seperti Menteri dan Timbalan Menteri dalam satu-satu Kementerian mestilah menunjukkan sikap yang baik dan berintegriti supaya kakitangan Kerajaan akan berasa malu dan menjadikan beliau sebagai contoh. begitu juga dengan pemimpin-pemimpin tinggi Kerajaan yang lain. Ini bersesuai dengan pesanan Saidina Ali supaya kita merubah dan menunjukkan sikap yang baik dahulu sebelum mengubah orang lain. Yang ketiganya kita hendaklah menjauhi tindakan "Kaedah Menghalalkan Cara". Dengan itu saya yakin kita akan dapat memupuk nilai integriti dalam Kerajaan khususnya dan rakyat amnya.

Jumaat, 12 September 2008

APA KATA KHOO KAY KIM TENTANG MELAYU

"PROF. EMERITUS DATUK KHOO KAY KIM “
Jadi kedudukan orang Melayu di sini timbul daripada hakikat bahawaNegara ini Kerajaan di perintah oleh Raja-raja, jadi orang Melayusebagai rakyat kepada Raja ada keistimewaan. Kebanyakan orang bukanMelayu seperti Tan Cheng Lock dan yang lain-lain mereka adalah rakyatBritish kerana Negeri Selat Tanah JajahanBritish. Oleh itu kedudukan mereka dengan orang Melayu tidak samakerana orang Melayu adalah rakyat dan mereka ada hak-hak tertentu yangtidak ada pada orang lain, itulah permulaannya. Selepas 1957 orangbukan Melayu mula diserap sebagai warganegara………. Jadibegini, kedudukan orang Melayu ini bukan sesuatu yang diberikan selepastahun 1957 tapi sudah ada sebelum itu lagi……. Masalah sekarang ialahramai orang bukan Melayu tidak faham latarbelakang terutama sekaligenerasi muda. Dia hanya tahu kata “ooh saya punwarganegara kenapa kedudukan saya lain….” Kedudukan zaman sekarang inimesti berasaskan perkembangan sejarah sebab itu kita kata sejarah suatuyang penting, tetapi silapnya cara sejarah itu di ajar lebih beratkanpolitik, padahal yang lebih elok kalau kita titik beratkanundang-undang dalam pembelajaran sejarah”
(AKHBAR SIASAH, 3-16 NOVEMBER2006)."

Rabu, 10 September 2008

Wanita jadi tebusan mati ditikam

SHAH ALAM: Seorang wanita yang dijadikan tebusan oleh dua perompak di rumahnya sendiri di Seksyen 13, di sini, ketika bersahur pagi semalam, meninggal dunia di sebuah pusat perubatan swasta ketika dirawat akibat ditikam dan dikelar pada badan. Kedua-dua perompak itu, bagaimanapun ditembak mati sepasukan polis dari Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Selangor dan Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Shah Alam selepas mencederakan mangsa dan membakar bilik tidur utama rumah mangsa dalam kejadian jam 8.20 pagi itu. Terdahulu, mangsa dipercayai pemilik syarikat pelancongan, Triways, Raja Noriana Raja Ahmad, 41, dijadikan tebusan selama kira-kira tiga jam bermula jam 5 pagi selepas penjenayah warga Indonesia itu menyedari rumah mangsa dikepung polis.
Ketua Polis Selangor, Datuk Khalid Abu Bakar, berkata pada jam 4.45 pagi semalam, polis menerima maklumat mengenai cubaan menyamun rumah yang diduduki mangsa bersama suaminya, seorang pesara kerajaan dan dua anak perempuannya, berjaya menahan dua lagi penjenayah, dipercayai warga Indonesia yang cuba memasuki rumah mangsa. Bagaimanapun, dua lagi perompak yang sudah memasuki rumah mangsa melalui ruang pengudaraan bilik mandi di tingkat bawah rumah itu menyedari kedua-dua rakan mereka ditahan dan bertindak menjadikan Raja Noriana sebagai tebusan ketika mangsa bersama suami cuba melarikan diri dari rumah itu. Suami mangsa berusia dalam lingkungan 60-an berjaya keluar dari pintu depan, manakala kedua-dua anak perempuannya yang masing-masing berusia 18 tahun dan 20 tahun, melompat keluar daripada tingkap bilik tidur belakang di tingkat atas rumah dua tingkat itu.
Seorang daripada anak mangsa patah tulang pinggang, manakala seorang lagi cedera ringan ketika melarikan diri. Khalid berkata, polis menyerbu rumah itu dan menembak mati kedua-dua suspek sebaik bilik utama rumah itu dibakar suspek. Katanya, mangsa yang masih hidup ketika itu cedera ditikam di dada, belakang badan dan dikelar di rusuk kiri. Beliau berkata, Raja Noriana kemudian dikejarkan ke sebuah pusat perubatan swasta di sini sebelum disahkan meninggal dunia kira-kira jam 9.25 pagi.
Katanya, polis menemui sepucuk pistol jenis Smith and Wesson .32 mm yang dicampak seorang suspek dalam tandas di rumah itu dan beberapa bilah parang, pisau serta pemotong besi. Beliau berkata, pistol itu dikesan dicuri daripada seorang penjawat awam dalam satu rompakan di sebuah rumah di Seksyen 3, di sini, 3 September lalu. Berdasarkan kad pengenalan yang ditemui pada penjenayah ditembak mati itu, mereka dikenali sebagai Mojid Ridwan dari Jambi, Indonesia dan Abd Sugiono dari Asahan, Indonesia. Khalid berkata, polis percaya, selain empat penjenayah itu, ada dua lagi rakan mereka yang berada di tempat kejadian ketika polis tiba di situ, tetapi mereka berjaya melarikan diri. “Hasil pemeriksaan mendapati suspek yang ditembak mati dan ditahan itu dipercayai daripada kumpulan sama yang terbabit dalam enam kes samun di Lembah Klang dan Negeri Sembilan. Polis kini memburu dua lagi suspek yang melarikan diri,” katanya. Selain itu, katanya, keluarga mangsa baru berpindah ke rumah itu sebulan lalu dan belum ada jiran lain di kawasan itu.

Muslim Xinjiang dihalang Tarawih

BEIJING: Masyarakat Muslim China di Xinjiang, dilaporkan dilarang mengerjakan solat Tarawih oleh pihak berkuasa tempatan atas alasan mengelak berlaku sebarang kejadian ganas. Perkhidmatan berita Islamonline memetik laporan agensi berita Agence France-Presse (AFP) menyatakan, bukan itu saja, malah penduduk lelakinya juga dilarang menyimpan janggut, manakala wanitanya tidak boleh menutup aurat dengan mengenakan tudung mahu pun purdah. "Kami ingin mengingatkan umat Islam supaya tidak menganjurkan sebarang acara solat berjemaah atau cuba mengadakan sebarang majlis yang mengumpulkan orang ramai bagi mengelak tercetusnya sebarang kejadian yang boleh mengancam keharmonian masyarakat," kata notis pada laman web majlis tempatan Xinhe.

Arahan itu dikeluarkan pihak berkuasa tempatan minggu ini bagi memastikan penduduk Muslim minoriti Uighur mengadakan sebarang acara keagamaan bersempena Ramadan yang bermula minggu ini. "Sesiapa saja, baik pegawai kerajaan, anggota Parti Komunis, guru dan pelajar juga dilarang terbabit dalam sebarang acara sempena Ramadan. Mereka yang ditangkap kerana berpuasa, akan dihukum," kata satu lagi notis pada laman web majlis daerah Zhaosu, di Xinjiang. - Agensi

Selasa, 9 September 2008

Ayah Juga Derhaka Kepada Anak

Di zaman Khalifah Umar Al-Khattab, seorang bapa datang berjumpa Saidina Umar Al-Khattab dengan katanya "Wahai Amirul Mukimnin, sesungguhnya anakku telah derhaka kepada ku". Lalu Khalifah Umar Khattab memanggil anakyang derhaka itu dan bertanya kenapa kamu derhaka kepada ayahmu. Anak itu tanya Khalifah Umar Al-Khattab apa tanggungjawab bapa kepada anak. Maka Khalifah Umar Al-Khattab bagitahu bahawa tanggungjawab bapa kepada anak itu empat perkara iaitu :-
(1) Kahwin dengan wanita yang baik
(2) Menamakan anaknya dengan nama yang baik
(3) Mendidiknya
(4) Mengahwinnya
Maka anak itu bagitahu Khalifah Umar Al-Khattab bahawa ke empat-empat perkara itu tidak ditunaikan oleh ayahnya. Anak itu seterusnya bagitahu Khalifah Umar Al-Khattab:-
(1) Ayah dia kahwin dengan pelacur yang jadi ibunya sekarang ini
(2) Ayah dia menamakannya "Kelawar Jantan"
(3) Ayah dia tidak memdidik dia
(4) Ayah dia tidak mengahwinkan dia
Maka Khalifah Umar Al-Khattab tanya bapa itu tadi "Betulkah begitu wahai bapa budak". Bapa budak itu menundukkan kepalanya. Justeru itu, kamulah dulu yang derhaka kepada anakmu.

Isnin, 8 September 2008

Keadilan Sistem Perbankan Islam

Ustaz Zaharudin Abdul Rahman, Pensyarah UIAM telah menyampaikan ceramah di INTAN Bukit Kiara, Kula Lumpur yang bertajuk Kewangan Islam. Kupasan yang mendalam daripada Ustaz Zaharudin berkaitan dengan muamalat Islam khususnya perbankan Islam telah memberi banyak input kepada para hadirin. Beliau telah menceritakan kebaikan sistem Perbankan Islam dan perbandingannya dengan sistem konvensional. Islam mengharamkan riba sebagaimana yang dipraktikkan oleh beberapa bank di negara kita. Kini sudah ada pinjaman secara Islam, kad kredit secara Islam, tabungan secara Islam dan sebagainya yang tidak menindas. Allah menghalalkan jual beli dan mengharamkan riba. Elakkan daripada mengambil kad kredit kerana ianya ada unsur-unsur penindasan. Dalam keadaan kita tak berupaya untuk bayar, dikala itu bunganya membesar dan kita akan disaman. Yang zalimnya ialah orang yang disaman dikenakan bayaran, bukan pihak yang menyaman seperti Bank Simpanan Nasioonal. Justeru itu, sudah tiba masanya kita membuat anjakan paradigma dengan memilih sistem perbankan yang berlandaskan hukum syariat. Dikala masyarakat bukan Islam berduyun-duyun memilih perbankan Islam, kenapa masih ada lagi umat Islam yang memilih perbankan konvesional.

Jumaat, 5 September 2008

Tan Sri A Samad Ismail meninggal dunia

KUALA LUMPUR, 4 Sept (Hrkh) - Tokoh kewartawanan, Tan SriAbdul Samad Ismail meninggal dunia di Pusat Perubatan Pantai di sinipada 5.58 petang tadi kerana jangkitan paru-paru. Menurut laporan Bernama, Abdul Samad, 84, yang lebih dikenali sebagaiPak Samad, dimasukkan ke hospital itu sejak 24 Ogos lepas setelahmengalami kesukaran bernafas.Anak kelahiran Singapura itu meninggalkan seorang balu Puan SriHabibah Hamid dan 10 orang anak termasuk blogger dan bekas wartawanNuraina dan Maria.Isteri pertamanya Hamidah Hassan meninggal dunia pada 2 Jun 1990.Jenazah Abdul Samad akan dibawa ke rumahnya di No 2, Lorong16/7C, Petaling Jaya di sini dan akan dikebumikan selepas sembahyangJumaat esok, menurut menantunya Azmi Ansar. - mks._

Khamis, 4 September 2008

Proses Pemilihan Pegawai Tadbir Dan Diplomatik (PTD)

LATAR BELAKANG

Perkhidmatan Awam Malaysia mempunyai peranan yang signifikan dalam memastikan negara dan masyarakat dapat mengecapi keharmonian dan kemakmuran. Sehubungan itu juga, keberkesanan perkhidmatan awam merupakan penyumbang utama kepada kepesatan pembangunan negara bagi membolehkan Malaysia berdiri teguh sebagai sebuah negara bangsa yang berdaulat dan dihormati di persada dunia.
Dalam konteks sektor awam di negara ini, Perkhidmatan Tadbir dan Diplomatik (PTD) merupakan perkhidmatan premier yang membantu kerajaan dalam merencana dan melaksanakan dasar-dasar negara. Sebagai teras perkhidmatan awam negara, pegawai-pegawai PTD telah mengisi kebanyakan jawatan-jawatan utama di peringkat kementerian dan jabatan, badan berkanun persekutuan dan negeri, pihak berkuasa tempatan, syarikat milik kerajaan dan badan-badan antarabangsa.
Dari perspektif sejarah, skim perkhidmatan PTD lahir sebagai kesinambungan daripada jentera pentadbiran negara semenjak sebelum kemerdekaan. Ia bermula seawal tahun 1896, apabila perkhidmatan yang dinamakan Straits Settlements and Federated Malay States Civil Service telah diwujudkan oleh British untuk mentadbir Negeri-Negeri Selat dan Negeri-Negeri Melayu Bersekutu. Kemudian pada tahun 1920, Malayan Civil Service telah ditubuhkan dengan dianggotai oleh pegawai-pegawai kolonial untuk mentadbir Tanah Melayu. Malayan Civil Service (MCS) telah mengalami pelbagai transformasi sepanjang penubuhannya. Pada tahun 1929, Malay Administrative Service telah diwujudkan dengan mengambil pegawai-pegawai Melayu sebagai pelapis kepada MCS.
Pada tahun 1966, MCS telah digantikan dengan Malaysian Home and Foreign Service (Perkhidmatan Dalam dan Luar Negeri Malaysia). Namun begitu, peranan penting perkhidmatan ini dalam sistem pentadbiran awam Malaysia tetap kekal berterusan. Akhirnya pada tahun 1972, perkhidmatan ini telah ditukar namanya kepada Perkhidmatan Tadbir dan Diplomatik (PTD) dan seterusnya kekal sehinggalah sekarang.


A. PROSES PENGAMBILAN PTD

Bagi memasuki perkhidmatan PTD, seseorang calon itu perlu terlebih dahulu mendaftar dengan pihak Suruhanraya Perkhidmatan Awam sama ada melalui Borang SPA 8 ataupun secara online di laman http://www.spa.gov.my. Secara umumnya, semua calon akan melalui tiga tapisan sebelum mereka dilantik sebagai pegawai PTD. i) Peperiksaan
Hanya mereka yang mempunyai kelayakan minimum sekurang-kurangnya ijazah Sarjana Muda dengan kepujian yang diiktiraf sama ada daripada universiti tempatan mahupun luar negara, akan dipanggil untuk mengambil peperiksaan khas bagi memasuki perkhidmatan PTD ini. Soalan-soalan yang dikemukakan dalam peperiksaan tersebut meliputi pelbagai bidang pengetahuan, berbentuk objektif dan subjektif serta terbahagi kepada lima bahagian seperti berikut: Seksyen A – Pengetahuan am mengenai Malaysia dan alam sekeliling. Seksyen B – Daya menyelesaikan masalah. Seksyen C – Pengertian dan kefahaman terhadap esei-esei. Seksyen D – Menulis esei Bahasa Melayu. Seksyen E – Menulis esei Bahasa Inggeris.


ii) PTD Assessment Centre (PAC)

Hanya mereka yang berjaya dalam peperiksaan memasuki PTD sahaja akan dipanggil untuk ke tapisan yang seterusnya iaitu PTD Assessment Centre (PAC). PAC merupakan mekanisme bagi membantu pihak JPA membuat penilaian terhadap kesesuaian dan kelayakan calon-calon PTD sebelum diperakukan kepada SPA untuk tujuan temu duga dan lantikan ke perkhidmatan awam. Pelaksanaan PAC ini bermula sejak tahun 1999 dengan melibatkan kesemua INTAN kampus wilayah termasuk INTAN Sabah dan INTAN Sarawak.


iii) Temu duga

Tapisan terakhir yang perlu ditempuhi oleh calon-calon sebelum mereka layak diterima sebagai PTD adalah temu duga yang dijalankan oleh pihak SPA. Penilaian calon semasa PAC akan diuruskan oleh Urus setia PAC dengan menyedia dan menyelenggara satu pangkalan data markah. Nama-nama calon akan disusun mengikut keutamaan atau ranking dan kemudiannya akan dibentang serta diserahkan kepada SPA. Hanya mereka yang mendapat penilaian yang tinggi sahaja dan benar-benar berkeupayaan akan dipanggil untuk mengikuti temu duga bagi memasuki ke perkhidmatan PTD.

Carta Pemilihan Dan Pelantikan PTD

Rabu, 3 September 2008

Antara Ibadat Solat dan Ibadat Puasa


Firman Allah dalam Surah An-Nisa yang bermaksud :

” Sesungguhnya solat itu merupakan kewajipan yang ditentukan kepada orang yang beriman”

Daripada ayat diatas, maka sudah jelas kepada kita bahawa solat yang merupakan Rukun Islam yang kedua itu adalah WAJIB kepada umat Islam yang cukup syarat-syaratnya kecuali bagi mereka yang belum baligh, gila dan sebagainya. Keistimewaan solat ini ialah ia merupakan perintah secara lansung daripada Allah S.W.T kepada junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W dalam peristiwa Isra` dan Mikraj, tidak seperti ibadah lain dimana Nabi Muhammad S.A.W. mendapat wahyu melalui Malaikat Jibril.

Solat ini merupakan ibu bagi segala ibadah dan kita seharusnya mempelajari cara solat yang betul supaya ianya sempurna. Dengan itu, ia akan mencegah kita daripada melakukan perkara keji dan mungkar sebagaimana Firman Allah S.W.T dalam Surah Al- Ankabut, ayat 45 yang bermaksud :

” Sesungguhnya dengan melaksanakan solat itu, dapat mencegah seseorang dari melakukan perkara keji dan mungkar”.

Menyedari hakikat ini, kita perlu mengubah diri kita dari kepompong taklid buta kepada mengetahui cara melakukan solat yang betul terutamanya diakhir zaman ini kedapatan ramai yang mula jauh daripada Islam. Yang amat menyedihkan ialah apabila perkara haram menjadi biasa dan adat dalam kehidupan masyarakat kita pada hari ini Ramai orang yang solat tetapi tidak sempurna. Ini disebabkan oleh sujudnya tidak mnyeluruh. Kebiasaannya jari kaki tidak sama. Sepatutnya jari kaki kena cecah ke tempat sujud iaitu perut jari kaki mesti kena pada tempat sujud. Tujuh perkara untuk sempurna sujud iaitu dahi, kedua tapak tangan, kedua lutut dan kedua jari-jari kaki. Kita hendaklah mempastikan perut jari kaki kena ke tempat sujud.

Puasa merupakan Rukun Islam yang ketiga selepas solat. Puasa ini mengandungi tiga fasa iaitu sepuluh hari pertama, sepuluh hari kedua dan sepuluh hari ketiga. Tidur bagi orang yang berpuasa dikira ibadat. Senyap orang yang berpuasa juga dikira ibadat.

Kita kena utamakan ibadat solat dulu, kemudian barulah ibadat puasa. Sekarang ini ramai orang yang salah bagi penekanan dalam mendidik anak-anak. Ibubapa banyak memberi penekanan kepada ibadat puasa, tidak kepada ibadat solat. Ibadat puasa tak perlu ditekankan pada kanak-kanak dimana ibadat solat yang harus diberi penekanan. Puasa jikalau tidak solat tidak memberi apa-apa makna. Begitu juga dengan ibadat lain. Akhirat besok akan ditanya ibadat solat dulu, jikalau tidak solat maka ibadat-ibadat lain yang kita lakukan semasa hayat kita didunia akan terbatal. Mereka yang berpuasa ada yang tidak solat manakala amat jarang atau tidak kedapatan orang yang tidak tinggal solat tidak puasa. Solat diperintahkan dalam bulan Rejab yang berlakunya satu peristiwa yang besar dalam Islam iaitu Israk dan Mikraj manakala ibadat puasa diperintahkan dalam bulan Syaban. Ini menandakan pentingnya ibadat solat daripada ibadat puasa. Istimewanya solat ini ialah ia adalah perintah secara langsung daripada Allah S.W.T kepada Nabi Muhamad S.A.W semasa Nabi mikraj ke langit bersama Malaikat Jibril. Ibadat-ibadat lain Nabi Muhamad S.A.W. mendapat wahyu daripada Allah S.W.T. melalui Malaikat Jibril.

Selasa, 2 September 2008

Parlimen Semakin Mencabar

Minggu lepas DSAI telah mengangkat sumpah sebagai AP yang baru setelah memenangi kerusi parlimen Permatang Pauh dengan majoriti yang besar. DSAI seperti lagak pahlawan diiringi oleh isterinya masuk ke gelanggang di Parlimen dengan jurugambar-jurugambar dan wartawan sudah bersedia menunggu ketibaan beliau. Pada waktu itu saya melihat kehebatan DSAI sebagai wasilah suara rakyat dan pejuang keadilan. Lontaran idea beliau yang pertama setelah mengangkat sumpah memukau ahli parlimen yang lain serta hadirin yang terdiri daripada pegawai kerajaan, wartawan dan lain-lain saksi yang meyaksikan detik bersejarah bagaimana akhirnya mantan Timbalan Perdana Menteri kembali ke parlimen. Parlimen kali ini sudah tentu menarik dengan kehadiran seorang wira pejuang rakyat yang bermula dengan peristiwa baling. Wakil rakyat Barisan Nasional khususnya Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri sudah kepansan sepanjang hari sambil memikirkan bagaimana untuk mendapatkan balik sokongan rakyat yang sudah luntur. Kesilapan yang paling besar ialah kenaikan harga minyak yang keterlaluan telah menyusahkan rakyat.