Thursday, September 25, 2008

Balik Raya

Hari ini hari akhir bekerja sebelum cuti raya. Yang pastinya dah orang yang balik kampung hari ini untuk mengelakkan jem khususnya yang balik ke Kelantan. Pengalaman dulu masa balik raya sangat teruja dimana terpaksa memandu hingga empat belas jam baru sampai ke Kelantan. Petang ni ada mesyuarat lagi untuk program lepas raya. Risau sebab terlibat dengan protokol dan jemputan yang melibatkan pimpinan negara. Harap-harap tiada masalah yang tidak diundang berlaku. Dalam Unit/Bahagian/Jabatan Kerajaan, bos yang dapat anak buah yang fokus, jujur, cekap dan berdedikasi adalah bos yang beruntung. Banyak kerja akan dapat diselesaikan dengan cepat dan berkesan. Masa kita juga tidak terbuang dengan sering bertanya kemana si anu bin si anu ni pergi dan sebagainya. Apa yang penting ialah kerja yang penitng harus disiapkan dengan zero defect. Sifat-sifat negatif harus dibunuh dalam diri penjawat awam khususnya bagi kumpulan sokongan yang biasanya kita akan bersua muka dengan mereka yang tidak ada disiplin, tidak dedikasi dan juga tidak jujur. Penerapan dan kesedaran harus diberi kepada mereka ini supaya rezeki mereka itu berkat. Disamping itu, kita juga boleh diperingatkan sama. Bagi pekerja veteran, susah untuk mengubah mereka kerana mereka sudah selesa dengan status quo dan penolakan untuk berubah. Apapun, kita harus berubah dan melaksanakan kerja dengan penuh tanggungjawab dan itqan.

Wednesday, September 24, 2008

Penurunan harga minyak gagal tangani inflasi - Pakar ekonomi

Oleh AINUL ASNIERA AHSAN dan SARAH NADLIN ROHIM
KUALA LUMPUR 24 Sept. - Penurunan harga runcit minyak petrol dan diesel sebanyak 10 sen yang diumumkan pada hari ini, dilihat tidak mampu membantu menangani inflasi, dan juga meningkatkan kuasa membeli di kalangan pengguna.
Para ahli ekonomi dan penganalisis tempatan bersetuju bahawa harga itu sepatutnya diturunkan sekurang-kurangnya 30 sen kerana tindakan itu mampu mengurangkan peningkatan inflasi.
Ahli ekonomi tempatan, Tan Sri Ramon Navaratnam berkata, penurunan harga minyak sebanyak 10 sen tidak banyak membantu kerana jumlah itu adalah terlalu kecil dan tidak menggambarkan kedudukan semasa harga minyak dunia.
Beliau berkata, rakyat telah menaruh harapan yang tinggi bahawa kerajaan akan menurunkan harganya kepada satu paras 'munasabah', seiring dengan aliran penyusutan harga minyak dunia yang kini berada di sekitar bawah AS$110 (RM374) setong sejak hampir dua bulan.
Jelas beliau, kerajaan perlu lebih telus dalam mengemukakan mekanisme penurunan harga minyak yang dibuat supaya rakyat faham jumlah harga sebenar minyak, harga pasaran dan subsidi yang ditanggung oleh kerajaan.
''Tetapi saya berpendapat penurunan sebanyak 10 sen masih terlalu kecil berbanding dengan kenaikan yang dibuat pada pertengahan tahun ini,'' katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.
Pengumuman terbaru berkuatkuasa mulai tengah malam ini, akan menyaksikan orang ramai membayar RM2.45 dan RM2.40, masing-masing untuk seliter petrol dan diesel.
Pada awal Jun lalu, kerajaan mengumumkan harga petrol dinaikkan sebanyak 78 sen seliter kepada RM2.70 seliter dan ia merupakan kenaikan 40 peratus daripada harga RM1.92 seliter sebelum itu.
Harga diesel pula turut dinaikkan sebanyak RM1 kepada RM2.58 seliter daripada RM1.58.
Bagaimanapun, pada 23 Ogos lalu, kerajaan menurunkan semula harga runcit petrol RON97 sebanyak 15 sen daripada RM2.70 seliter kepada RM2.55 seliter, manakala harga runcit diesel sebanyak lapan sen daripada RM2.58 seliter kepada RM2.50 seliter.
Sementara itu, Ketua Program Siswazah Pengurusan Persekitaran dan Pakar Pengangkutan Awam Universiti Kebangsaan Malaysia Prof. Dr. Abd. Rahim Md. Nor pula berpendapat, kerajaan sepatutnya mengekalkan harga minyak iaitu RM1.92 seliter, harga sebelum kenaikan sebanyak 78 sen sebelum ini.
''Harga ini (RM1.92 seliter) lebih logik memandangkan harga minyak dunia terus merosot disebabkan perkembangan ekonomi di Amerika Syarikat,'' ujarnya.
Ditanya tentang kesan penurunan minyak terhadap inflasi, Abd. Rahim berkata: ''Saya percaya jika harga minyak diturunkan lebih banyak, mungkin masalah inflasi dan kenaikan harga barang dapat ditangani.''
Penasihat Ekonomi AmInvestment Bank Group, Mustafa Mohd. Nor berpendapat, penurunan harga minyak petrol yang dibuat kerajaan tidak akan memberi kesan kepada keadaan inflasi semasa selagi harga makanan tidak diturunkan.
'' Indeks Harga Pengguna (IHP) bukan hanya ditentukan oleh peningkatan atau penurunan harga petrol tetapi ia turut melibatkan harga makanan semasa.
''Selagi harga makanan tidak menunjukkan penurunan, kadar inflasi semasa mungkin tidak menunjukkan sebarang perubahan yang ketara walaupun harga petrol diturunkan dengan kadar 10 sen,'' katanya.
Ketua Pakar Ekonomi, RAM Holdings Bhd., Dr. Yeah Kim Leng berkata, langkah kerajaan itu dianggap sesuatu yang positif pada keadaan semasa yang sering dihidangkan dengan berita-berita negatif.
''Langkah itu dilihat dapat mengurangkan sedikit beban rakyat dan ia adalah seperti dijangkakan ia merupakan hadiah Hari Raya kerajaan kepada rakyat.
''Saya berharap harga minyak petrol akan dapat terus diturunkan ekoran harga pasaran minyak mentah global yang sedang mengalami aliran menurun untuk terus meringankan beban rakyat,'' jelasnya.

Tuesday, September 23, 2008

Penjawat awam jangan terima hadiah – BPR

PUTRAJAYA 23 Sept. – Badan Pencegah Rasuah (BPR) mengingatkan semua penjawat awam agar tidak menerima hadiah daripada mereka yang bertujuan mendapat balasan atau keistimewaan membabitkan tugas dan kuasa pada musim perayaan ini.
Dalam kenyataannya hari ini, BPR mengingatkan pegawai awam supaya melaporkan kepada pihak berkuasa jika pemberian hadiah tersebut mempunyai unsur rasuah.
Menurutnya, Seksyen 165 Kanun Keseksaan dan Seksyen 11(a) Akta Pencegahan Rasuah 1997 secara jelas melarang pegawai awam atau swasta menerima hadiah daripada mereka yang mempunyai kaitan dengan tugasnya.
‘‘Selain itu, semua penjawat awam tertakluk kepada Peraturan-Peraturan Pegawai Awam (Kelakuan dan Tatatertib) 1993 iaitu melarang mereka daripada menerima atau memberikan hadiah sekiranya berkaitan dengan tugas mereka,’’ ujar kenyataan itu lagi.
Garis Panduan Pemberian Hadiah dan Penerimaan Hadiah Dalam Perkhidmatan Awam 1998 turut menjelaskan bahawa dalam keadaan yang menyebabkan sukar bagi seseorang pegawai untuk menolak sesuatu hadiah, mereka perlu mengemukakan laporan bertulis kepada ketua jabatannya sama ada dibenarkan menerima pemberian itu atau sebaliknya.
‘‘Kerajaan memandang serius gejala pemberian dan penerimaan hadiah atau keraian terutama di musim perayaan ini.
‘‘ Ini kerana jika ia dibiarkan berlaku di kalangan penjawat awam tanpa batasan, ia boleh berkembang menjadi rasuah apabila pemberian hadiah dan keraian menjadi kemestian yang melibatkan urusan rasmi,” menurutnya.
Selaras dengan itu, BPR mengingatkan semua ketua jabatan agar memberi perhatian terhadap gejala tersebut dan membuat laporan apabila ditawarkan hadiah yang mempunyai kaitan dengan tugas rasmi.
Dalam hal ini, BPR akan membuat pemantauan ke atas ketua-ketua jabatan berkaitan dengan laporan mereka berhubung penerimaan hadiah supaya Peraturan-Peraturan Pegawai Awam 1993 akan sentiasa dipatuhi.
Tambahnya, Seksyen 17 Akta Pencegahan Rasuah 1997 menyatakan, apabila seseorang penjawat awam ditawarkan dengan apa-apa suapan termasuk hadiah secara rasuah maka dia dikehendaki segera melaporkannya kepada BPR.

Monday, September 22, 2008

Integriti Dalam Perkhidmatan Awam

Saya terpanggil untuk memberi pandangan dalam memupuk integriti dalam perkhidmatan awam. Tan Sri KSN selalu menyebut perkara ini dalam perjumpaan dengan kakitangan awam supaya menerapkan amalan integriti dalam perkhidmatan awam. Dengan ini ia akan melahirkan perkhidmatan awam yang terbilang dalam negara dan hasrat Kerajaan untuk melahirkan perkhidmatan awam yang bertaraf dunia akan tercapai. Walaubagaimanapun, bagaimana hasrat ini boleh tercapai sedangkan pengisian program dalam jabatan dan agensi Kerajaan tidak berlandaskan hukum syarak. Apa yang dimaksudkan ialah kebanyakan program Kerajaan diisi dengan hiburan yang tidak menjurus kepada ilmu dan pembinaan ataupun pembentukan sahsiah murni kakitangan awam seperti karaoke dan menjemput artis-artis untuk membuat persembahan sedangkan perkara itu berlawanan dengan agama. Yang keduanya ialah pemimpin atasan terutamanya orang politiki yang memegang kuasa eksekutif seperti Menteri dan Timbalan Menteri dalam satu-satu Kementerian mestilah menunjukkan sikap yang baik dan berintegriti supaya kakitangan Kerajaan akan berasa malu dan menjadikan beliau sebagai contoh. begitu juga dengan pemimpin-pemimpin tinggi Kerajaan yang lain. Ini bersesuai dengan pesanan Saidina Ali supaya kita merubah dan menunjukkan sikap yang baik dahulu sebelum mengubah orang lain. Yang ketiganya kita hendaklah menjauhi tindakan "Kaedah Menghalalkan Cara". Dengan itu saya yakin kita akan dapat memupuk nilai integriti dalam Kerajaan khususnya dan rakyat amnya.

Wednesday, September 17, 2008

Dissident party quits Malaysia's ruling coalition

KUALA LUMPUR, Malaysia - A small dissident party says it has pulled out of Malaysia's ruling coalition because of dissatisfaction with the prime minister.
The Sabah Progressive Party has two lawmakers in Parliament. Its decision to exit will slightly reduce the National Front coalition's majority at a time when opposition leader Anwar Ibrahim is trying to seize power.
The Sabah party said Wednesday that its two lawmakers will remain independent for now, but it did not rule out joining Anwar's side eventually.
The decision means that Prime Minister Abdullah Ahmad Badawi's National Front now controls 137 seats in Parliament compared to the opposition's 82. Anwar claims he has the support of enough National Front legislators to topple the government.

Monday, September 15, 2008

LEADERSHIP TRANSITION-2

Bernama - Tuesday, September 16
Asked whether the leadership transition was discussed during his meeting with Najib today, Abdullah said they touched on the matter but did not make any change.
"We discussed about a lot of things which are happening now. We talked about issues, including the (leadership transition) plan," he said.
On Wednesday Umno Vice-President Tan Sri Muhyiddin Yassin said the prime minister should rethink the transition plan as the timeframe was too long.
Muhyiddin claimed that the plan had "sunk away" and the people were not thinking about it anymore.

Thursday, September 11, 2008

APA KATA KHOO KAY KIM TENTANG MELAYU

"PROF. EMERITUS DATUK KHOO KAY KIM “
Jadi kedudukan orang Melayu di sini timbul daripada hakikat bahawaNegara ini Kerajaan di perintah oleh Raja-raja, jadi orang Melayusebagai rakyat kepada Raja ada keistimewaan. Kebanyakan orang bukanMelayu seperti Tan Cheng Lock dan yang lain-lain mereka adalah rakyatBritish kerana Negeri Selat Tanah JajahanBritish. Oleh itu kedudukan mereka dengan orang Melayu tidak samakerana orang Melayu adalah rakyat dan mereka ada hak-hak tertentu yangtidak ada pada orang lain, itulah permulaannya. Selepas 1957 orangbukan Melayu mula diserap sebagai warganegara………. Jadibegini, kedudukan orang Melayu ini bukan sesuatu yang diberikan selepastahun 1957 tapi sudah ada sebelum itu lagi……. Masalah sekarang ialahramai orang bukan Melayu tidak faham latarbelakang terutama sekaligenerasi muda. Dia hanya tahu kata “ooh saya punwarganegara kenapa kedudukan saya lain….” Kedudukan zaman sekarang inimesti berasaskan perkembangan sejarah sebab itu kita kata sejarah suatuyang penting, tetapi silapnya cara sejarah itu di ajar lebih beratkanpolitik, padahal yang lebih elok kalau kita titik beratkanundang-undang dalam pembelajaran sejarah”
(AKHBAR SIASAH, 3-16 NOVEMBER2006)."

Tuesday, September 9, 2008

Wanita jadi tebusan mati ditikam

SHAH ALAM: Seorang wanita yang dijadikan tebusan oleh dua perompak di rumahnya sendiri di Seksyen 13, di sini, ketika bersahur pagi semalam, meninggal dunia di sebuah pusat perubatan swasta ketika dirawat akibat ditikam dan dikelar pada badan. Kedua-dua perompak itu, bagaimanapun ditembak mati sepasukan polis dari Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Selangor dan Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Shah Alam selepas mencederakan mangsa dan membakar bilik tidur utama rumah mangsa dalam kejadian jam 8.20 pagi itu. Terdahulu, mangsa dipercayai pemilik syarikat pelancongan, Triways, Raja Noriana Raja Ahmad, 41, dijadikan tebusan selama kira-kira tiga jam bermula jam 5 pagi selepas penjenayah warga Indonesia itu menyedari rumah mangsa dikepung polis.
Ketua Polis Selangor, Datuk Khalid Abu Bakar, berkata pada jam 4.45 pagi semalam, polis menerima maklumat mengenai cubaan menyamun rumah yang diduduki mangsa bersama suaminya, seorang pesara kerajaan dan dua anak perempuannya, berjaya menahan dua lagi penjenayah, dipercayai warga Indonesia yang cuba memasuki rumah mangsa. Bagaimanapun, dua lagi perompak yang sudah memasuki rumah mangsa melalui ruang pengudaraan bilik mandi di tingkat bawah rumah itu menyedari kedua-dua rakan mereka ditahan dan bertindak menjadikan Raja Noriana sebagai tebusan ketika mangsa bersama suami cuba melarikan diri dari rumah itu. Suami mangsa berusia dalam lingkungan 60-an berjaya keluar dari pintu depan, manakala kedua-dua anak perempuannya yang masing-masing berusia 18 tahun dan 20 tahun, melompat keluar daripada tingkap bilik tidur belakang di tingkat atas rumah dua tingkat itu.
Seorang daripada anak mangsa patah tulang pinggang, manakala seorang lagi cedera ringan ketika melarikan diri. Khalid berkata, polis menyerbu rumah itu dan menembak mati kedua-dua suspek sebaik bilik utama rumah itu dibakar suspek. Katanya, mangsa yang masih hidup ketika itu cedera ditikam di dada, belakang badan dan dikelar di rusuk kiri. Beliau berkata, Raja Noriana kemudian dikejarkan ke sebuah pusat perubatan swasta di sini sebelum disahkan meninggal dunia kira-kira jam 9.25 pagi.
Katanya, polis menemui sepucuk pistol jenis Smith and Wesson .32 mm yang dicampak seorang suspek dalam tandas di rumah itu dan beberapa bilah parang, pisau serta pemotong besi. Beliau berkata, pistol itu dikesan dicuri daripada seorang penjawat awam dalam satu rompakan di sebuah rumah di Seksyen 3, di sini, 3 September lalu. Berdasarkan kad pengenalan yang ditemui pada penjenayah ditembak mati itu, mereka dikenali sebagai Mojid Ridwan dari Jambi, Indonesia dan Abd Sugiono dari Asahan, Indonesia. Khalid berkata, polis percaya, selain empat penjenayah itu, ada dua lagi rakan mereka yang berada di tempat kejadian ketika polis tiba di situ, tetapi mereka berjaya melarikan diri. “Hasil pemeriksaan mendapati suspek yang ditembak mati dan ditahan itu dipercayai daripada kumpulan sama yang terbabit dalam enam kes samun di Lembah Klang dan Negeri Sembilan. Polis kini memburu dua lagi suspek yang melarikan diri,” katanya. Selain itu, katanya, keluarga mangsa baru berpindah ke rumah itu sebulan lalu dan belum ada jiran lain di kawasan itu.

Muslim Xinjiang dihalang Tarawih

BEIJING: Masyarakat Muslim China di Xinjiang, dilaporkan dilarang mengerjakan solat Tarawih oleh pihak berkuasa tempatan atas alasan mengelak berlaku sebarang kejadian ganas. Perkhidmatan berita Islamonline memetik laporan agensi berita Agence France-Presse (AFP) menyatakan, bukan itu saja, malah penduduk lelakinya juga dilarang menyimpan janggut, manakala wanitanya tidak boleh menutup aurat dengan mengenakan tudung mahu pun purdah. "Kami ingin mengingatkan umat Islam supaya tidak menganjurkan sebarang acara solat berjemaah atau cuba mengadakan sebarang majlis yang mengumpulkan orang ramai bagi mengelak tercetusnya sebarang kejadian yang boleh mengancam keharmonian masyarakat," kata notis pada laman web majlis tempatan Xinhe.

Arahan itu dikeluarkan pihak berkuasa tempatan minggu ini bagi memastikan penduduk Muslim minoriti Uighur mengadakan sebarang acara keagamaan bersempena Ramadan yang bermula minggu ini. "Sesiapa saja, baik pegawai kerajaan, anggota Parti Komunis, guru dan pelajar juga dilarang terbabit dalam sebarang acara sempena Ramadan. Mereka yang ditangkap kerana berpuasa, akan dihukum," kata satu lagi notis pada laman web majlis daerah Zhaosu, di Xinjiang. - Agensi

Monday, September 8, 2008

Ayah Juga Derhaka Kepada Anak

Di zaman Khalifah Umar Al-Khattab, seorang bapa datang berjumpa Saidina Umar Al-Khattab dengan katanya "Wahai Amirul Mukimnin, sesungguhnya anakku telah derhaka kepada ku". Lalu Khalifah Umar Khattab memanggil anakyang derhaka itu dan bertanya kenapa kamu derhaka kepada ayahmu. Anak itu tanya Khalifah Umar Al-Khattab apa tanggungjawab bapa kepada anak. Maka Khalifah Umar Al-Khattab bagitahu bahawa tanggungjawab bapa kepada anak itu empat perkara iaitu :-
(1) Kahwin dengan wanita yang baik
(2) Menamakan anaknya dengan nama yang baik
(3) Mendidiknya
(4) Mengahwinnya
Maka anak itu bagitahu Khalifah Umar Al-Khattab bahawa ke empat-empat perkara itu tidak ditunaikan oleh ayahnya. Anak itu seterusnya bagitahu Khalifah Umar Al-Khattab:-
(1) Ayah dia kahwin dengan pelacur yang jadi ibunya sekarang ini
(2) Ayah dia menamakannya "Kelawar Jantan"
(3) Ayah dia tidak memdidik dia
(4) Ayah dia tidak mengahwinkan dia
Maka Khalifah Umar Al-Khattab tanya bapa itu tadi "Betulkah begitu wahai bapa budak". Bapa budak itu menundukkan kepalanya. Justeru itu, kamulah dulu yang derhaka kepada anakmu.

Sunday, September 7, 2008

Keadilan Sistem Perbankan Islam

Ustaz Zaharudin Abdul Rahman, Pensyarah UIAM telah menyampaikan ceramah di INTAN Bukit Kiara, Kula Lumpur yang bertajuk Kewangan Islam. Kupasan yang mendalam daripada Ustaz Zaharudin berkaitan dengan muamalat Islam khususnya perbankan Islam telah memberi banyak input kepada para hadirin. Beliau telah menceritakan kebaikan sistem Perbankan Islam dan perbandingannya dengan sistem konvensional. Islam mengharamkan riba sebagaimana yang dipraktikkan oleh beberapa bank di negara kita. Kini sudah ada pinjaman secara Islam, kad kredit secara Islam, tabungan secara Islam dan sebagainya yang tidak menindas. Allah menghalalkan jual beli dan mengharamkan riba. Elakkan daripada mengambil kad kredit kerana ianya ada unsur-unsur penindasan. Dalam keadaan kita tak berupaya untuk bayar, dikala itu bunganya membesar dan kita akan disaman. Yang zalimnya ialah orang yang disaman dikenakan bayaran, bukan pihak yang menyaman seperti Bank Simpanan Nasioonal. Justeru itu, sudah tiba masanya kita membuat anjakan paradigma dengan memilih sistem perbankan yang berlandaskan hukum syariat. Dikala masyarakat bukan Islam berduyun-duyun memilih perbankan Islam, kenapa masih ada lagi umat Islam yang memilih perbankan konvesional.

Thursday, September 4, 2008

Tan Sri A Samad Ismail meninggal dunia

KUALA LUMPUR, 4 Sept (Hrkh) - Tokoh kewartawanan, Tan SriAbdul Samad Ismail meninggal dunia di Pusat Perubatan Pantai di sinipada 5.58 petang tadi kerana jangkitan paru-paru. Menurut laporan Bernama, Abdul Samad, 84, yang lebih dikenali sebagaiPak Samad, dimasukkan ke hospital itu sejak 24 Ogos lepas setelahmengalami kesukaran bernafas.Anak kelahiran Singapura itu meninggalkan seorang balu Puan SriHabibah Hamid dan 10 orang anak termasuk blogger dan bekas wartawanNuraina dan Maria.Isteri pertamanya Hamidah Hassan meninggal dunia pada 2 Jun 1990.Jenazah Abdul Samad akan dibawa ke rumahnya di No 2, Lorong16/7C, Petaling Jaya di sini dan akan dikebumikan selepas sembahyangJumaat esok, menurut menantunya Azmi Ansar. - mks._

Malaysia: Anwar accuser not raped, says doctor

By SEAN YOONG,Associated Press Writer AP - Friday, September
KUALA LUMPUR, Malaysia - There is no evidence to back the alleged rape of a man who accused Malaysia's opposition leader of sodomy, a doctor who examined Anwar Ibrahim's accuser said Thursday.

Mohamed Osman Abdul Hamid spoke in public for the first time since Internet news portals leaked a medical report in which he wrote that he discovered no signs that Anwar's 23-year-old former aide had been sodomized.
Mohamed Osman said the purported statement by him was "correct." He claimed he had gone on leave away from Malaysia because "there was a lot of pressure" on him.
"Please be assured that I had merely done my job as a doctor," Mohamed Osman told a news conference. "I am not involved in politics. I will always tell the truth."
Anwar, who has pledged to seize power from Prime Minister Abdullah Ahmad Badawi's administration by mid-September, was charged in court last month with allegedly sodomizing Saiful Bukhari Azlan.


Anwar has said Mohamed Osman's findings proved the accusation was false, though hospital authorities have claimed that the doctor was not qualified to make any conclusions on sodomy.
Mohamed Osman examined Saiful at a private hospital June 28, two days after Saiful claimed the incident occurred. Independent news Web sites later published his medical report, followed by what appeared to be a statement by the doctor affirming the contents of the report.
Mohamed Osman said he did not know how the medical report leaked, stressing that he respected his patients' confidentiality and had "never at any time breached my professional ethics."


Mohamed Osman said in his previous statement that he advised Saiful to go to a government hospital for a second examination. It is not clear what transpired there, but Saiful went to a police station and filed a complaint against Anwar the same day.
It was the second sodomy accusation in a decade for Anwar, a former deputy prime minister who was ousted in 1998 amid charges that he sodomized his family driver and abused his power to cover up his actions. He denied those charges but was imprisoned until Malaysia's highest court overturned the sodomy conviction in 2004.


Despite battling the latest charge, Anwar re-entered Parliament last month through a landslide victory in a by-election. He has vowed to topple the ruling coalition by Sept. 16 by luring government lawmakers to defect to his three-party opposition alliance.
Anwar faces up to 20 years in prison if convicted of sodomy, a crime in this Muslim-majority nation. He claims the charge is part of a conspiracy against him after the opposition prevented the government from retaining its two-thirds parliamentary majority in March general elections.

Wednesday, September 3, 2008

Proses Pemilihan Pegawai Tadbir Dan Diplomatik (PTD)

LATAR BELAKANG

Perkhidmatan Awam Malaysia mempunyai peranan yang signifikan dalam memastikan negara dan masyarakat dapat mengecapi keharmonian dan kemakmuran. Sehubungan itu juga, keberkesanan perkhidmatan awam merupakan penyumbang utama kepada kepesatan pembangunan negara bagi membolehkan Malaysia berdiri teguh sebagai sebuah negara bangsa yang berdaulat dan dihormati di persada dunia.
Dalam konteks sektor awam di negara ini, Perkhidmatan Tadbir dan Diplomatik (PTD) merupakan perkhidmatan premier yang membantu kerajaan dalam merencana dan melaksanakan dasar-dasar negara. Sebagai teras perkhidmatan awam negara, pegawai-pegawai PTD telah mengisi kebanyakan jawatan-jawatan utama di peringkat kementerian dan jabatan, badan berkanun persekutuan dan negeri, pihak berkuasa tempatan, syarikat milik kerajaan dan badan-badan antarabangsa.
Dari perspektif sejarah, skim perkhidmatan PTD lahir sebagai kesinambungan daripada jentera pentadbiran negara semenjak sebelum kemerdekaan. Ia bermula seawal tahun 1896, apabila perkhidmatan yang dinamakan Straits Settlements and Federated Malay States Civil Service telah diwujudkan oleh British untuk mentadbir Negeri-Negeri Selat dan Negeri-Negeri Melayu Bersekutu. Kemudian pada tahun 1920, Malayan Civil Service telah ditubuhkan dengan dianggotai oleh pegawai-pegawai kolonial untuk mentadbir Tanah Melayu. Malayan Civil Service (MCS) telah mengalami pelbagai transformasi sepanjang penubuhannya. Pada tahun 1929, Malay Administrative Service telah diwujudkan dengan mengambil pegawai-pegawai Melayu sebagai pelapis kepada MCS.
Pada tahun 1966, MCS telah digantikan dengan Malaysian Home and Foreign Service (Perkhidmatan Dalam dan Luar Negeri Malaysia). Namun begitu, peranan penting perkhidmatan ini dalam sistem pentadbiran awam Malaysia tetap kekal berterusan. Akhirnya pada tahun 1972, perkhidmatan ini telah ditukar namanya kepada Perkhidmatan Tadbir dan Diplomatik (PTD) dan seterusnya kekal sehinggalah sekarang.


A. PROSES PENGAMBILAN PTD

Bagi memasuki perkhidmatan PTD, seseorang calon itu perlu terlebih dahulu mendaftar dengan pihak Suruhanraya Perkhidmatan Awam sama ada melalui Borang SPA 8 ataupun secara online di laman http://www.spa.gov.my. Secara umumnya, semua calon akan melalui tiga tapisan sebelum mereka dilantik sebagai pegawai PTD. i) Peperiksaan
Hanya mereka yang mempunyai kelayakan minimum sekurang-kurangnya ijazah Sarjana Muda dengan kepujian yang diiktiraf sama ada daripada universiti tempatan mahupun luar negara, akan dipanggil untuk mengambil peperiksaan khas bagi memasuki perkhidmatan PTD ini. Soalan-soalan yang dikemukakan dalam peperiksaan tersebut meliputi pelbagai bidang pengetahuan, berbentuk objektif dan subjektif serta terbahagi kepada lima bahagian seperti berikut: Seksyen A – Pengetahuan am mengenai Malaysia dan alam sekeliling. Seksyen B – Daya menyelesaikan masalah. Seksyen C – Pengertian dan kefahaman terhadap esei-esei. Seksyen D – Menulis esei Bahasa Melayu. Seksyen E – Menulis esei Bahasa Inggeris.


ii) PTD Assessment Centre (PAC)

Hanya mereka yang berjaya dalam peperiksaan memasuki PTD sahaja akan dipanggil untuk ke tapisan yang seterusnya iaitu PTD Assessment Centre (PAC). PAC merupakan mekanisme bagi membantu pihak JPA membuat penilaian terhadap kesesuaian dan kelayakan calon-calon PTD sebelum diperakukan kepada SPA untuk tujuan temu duga dan lantikan ke perkhidmatan awam. Pelaksanaan PAC ini bermula sejak tahun 1999 dengan melibatkan kesemua INTAN kampus wilayah termasuk INTAN Sabah dan INTAN Sarawak.


iii) Temu duga

Tapisan terakhir yang perlu ditempuhi oleh calon-calon sebelum mereka layak diterima sebagai PTD adalah temu duga yang dijalankan oleh pihak SPA. Penilaian calon semasa PAC akan diuruskan oleh Urus setia PAC dengan menyedia dan menyelenggara satu pangkalan data markah. Nama-nama calon akan disusun mengikut keutamaan atau ranking dan kemudiannya akan dibentang serta diserahkan kepada SPA. Hanya mereka yang mendapat penilaian yang tinggi sahaja dan benar-benar berkeupayaan akan dipanggil untuk mengikuti temu duga bagi memasuki ke perkhidmatan PTD.
Carta Pemilihan Dan Pelantikan PTD

Tuesday, September 2, 2008

Antara Ibadat Solat dan Ibadat Puasa


Firman Allah dalam Surah An-Nisa yang bermaksud :

” Sesungguhnya solat itu merupakan kewajipan yang ditentukan kepada orang yang beriman”

Daripada ayat diatas, maka sudah jelas kepada kita bahawa solat yang merupakan Rukun Islam yang kedua itu adalah WAJIB kepada umat Islam yang cukup syarat-syaratnya kecuali bagi mereka yang belum baligh, gila dan sebagainya. Keistimewaan solat ini ialah ia merupakan perintah secara lansung daripada Allah S.W.T kepada junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W dalam peristiwa Isra` dan Mikraj, tidak seperti ibadah lain dimana Nabi Muhammad S.A.W. mendapat wahyu melalui Malaikat Jibril.

Solat ini merupakan ibu bagi segala ibadah dan kita seharusnya mempelajari cara solat yang betul supaya ianya sempurna. Dengan itu, ia akan mencegah kita daripada melakukan perkara keji dan mungkar sebagaimana Firman Allah S.W.T dalam Surah Al- Ankabut, ayat 45 yang bermaksud :

” Sesungguhnya dengan melaksanakan solat itu, dapat mencegah seseorang dari melakukan perkara keji dan mungkar”.

Menyedari hakikat ini, kita perlu mengubah diri kita dari kepompong taklid buta kepada mengetahui cara melakukan solat yang betul terutamanya diakhir zaman ini kedapatan ramai yang mula jauh daripada Islam. Yang amat menyedihkan ialah apabila perkara haram menjadi biasa dan adat dalam kehidupan masyarakat kita pada hari ini Ramai orang yang solat tetapi tidak sempurna. Ini disebabkan oleh sujudnya tidak mnyeluruh. Kebiasaannya jari kaki tidak sama. Sepatutnya jari kaki kena cecah ke tempat sujud iaitu perut jari kaki mesti kena pada tempat sujud. Tujuh perkara untuk sempurna sujud iaitu dahi, kedua tapak tangan, kedua lutut dan kedua jari-jari kaki. Kita hendaklah mempastikan perut jari kaki kena ke tempat sujud.

Puasa merupakan Rukun Islam yang ketiga selepas solat. Puasa ini mengandungi tiga fasa iaitu sepuluh hari pertama, sepuluh hari kedua dan sepuluh hari ketiga. Tidur bagi orang yang berpuasa dikira ibadat. Senyap orang yang berpuasa juga dikira ibadat.

Kita kena utamakan ibadat solat dulu, kemudian barulah ibadat puasa. Sekarang ini ramai orang yang salah bagi penekanan dalam mendidik anak-anak. Ibubapa banyak memberi penekanan kepada ibadat puasa, tidak kepada ibadat solat. Ibadat puasa tak perlu ditekankan pada kanak-kanak dimana ibadat solat yang harus diberi penekanan. Puasa jikalau tidak solat tidak memberi apa-apa makna. Begitu juga dengan ibadat lain. Akhirat besok akan ditanya ibadat solat dulu, jikalau tidak solat maka ibadat-ibadat lain yang kita lakukan semasa hayat kita didunia akan terbatal. Mereka yang berpuasa ada yang tidak solat manakala amat jarang atau tidak kedapatan orang yang tidak tinggal solat tidak puasa. Solat diperintahkan dalam bulan Rejab yang berlakunya satu peristiwa yang besar dalam Islam iaitu Israk dan Mikraj manakala ibadat puasa diperintahkan dalam bulan Syaban. Ini menandakan pentingnya ibadat solat daripada ibadat puasa. Istimewanya solat ini ialah ia adalah perintah secara langsung daripada Allah S.W.T kepada Nabi Muhamad S.A.W semasa Nabi mikraj ke langit bersama Malaikat Jibril. Ibadat-ibadat lain Nabi Muhamad S.A.W. mendapat wahyu daripada Allah S.W.T. melalui Malaikat Jibril.

Monday, September 1, 2008

Parlimen Semakin Mencabar

Minggu lepas DSAI telah mengangkat sumpah sebagai AP yang baru setelah memenangi kerusi parlimen Permatang Pauh dengan majoriti yang besar. DSAI seperti lagak pahlawan diiringi oleh isterinya masuk ke gelanggang di Parlimen dengan jurugambar-jurugambar dan wartawan sudah bersedia menunggu ketibaan beliau. Pada waktu itu saya melihat kehebatan DSAI sebagai wasilah suara rakyat dan pejuang keadilan. Lontaran idea beliau yang pertama setelah mengangkat sumpah memukau ahli parlimen yang lain serta hadirin yang terdiri daripada pegawai kerajaan, wartawan dan lain-lain saksi yang meyaksikan detik bersejarah bagaimana akhirnya mantan Timbalan Perdana Menteri kembali ke parlimen. Parlimen kali ini sudah tentu menarik dengan kehadiran seorang wira pejuang rakyat yang bermula dengan peristiwa baling. Wakil rakyat Barisan Nasional khususnya Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri sudah kepansan sepanjang hari sambil memikirkan bagaimana untuk mendapatkan balik sokongan rakyat yang sudah luntur. Kesilapan yang paling besar ialah kenaikan harga minyak yang keterlaluan telah menyusahkan rakyat.

Kisah Dialog Rasulullah SAW Dengan Iblis

Diriwayatkan oleh Muadz bin Jabal r.a. dari Ibn Abbas r.a., ia berkata :
"Kami bersama Rasululah SAW berada di rumah seorang sahabat dari golongan Anshar dalam sebuah jamaah. Tiba-tiba, ada yang memanggil dari luar : "Wahai para penghuni rumah, apakah kalian mengizinkanku masuk, karena kalian membutuhkanku ". Rasulullah SAW bertanya kepada para sahabat :" Apakah kalian tahu siapa yang menyeru itu ?". Para sahabat menjawab , " Tentu Allah dan Rasul-Nya lebih mengetahui ". Rasulullah berkata : " Dia adalah Iblis yang terkutuk - smoga Allah senantiasa melaknatnya". Umar bin Khattab r.a. berkata :" Ya, Rasulullah, apakah engkau mengijinkanku untuk membunuhnya?".Nabi SAW berkata pelan :" Bersabarlah wahai Umar, apakah engkau tidak tahu bahwa dia termasuk mereka yang tertunda kematiannya sampai waktu yang ditentukan [hari kiyamat]?. Sekarang silakan bukakan pintu untuknya, karena ia sedang diperintahkan Allah SWT.

Fahamilah apa yang dia ucapkan dan dengarkan apa yang akan dia sampaikan kepada kalian ! ".Ibnu Abbas berkata : " Maka dibukalah pintu, kemudian Iblis masuk ke tengah-tengah kami. Ternyata dia adalah seorang yang sudah tua bangka dan buta sebelah mata. Dagunya berjanggut sebanyak tujuh helai rambut yang panjangnya seperti rambut kuda, kedua kelopak matanya [masyquqatani] memanjang [terbelah ke-atas, tidak kesamping], kepalanya seperti kepala gajah yang sangat besar, gigi taringnya memanjang keluar seperti taring babi, kedua bibirnya seperti bibir macan / kerbau [tsur].

Dia berkata, "Assalamu 'alaika ya Muhammad, assalamu 'alaikum ya jamaa'atal-muslimin[salam untuk kalian semua wahai golongan muslimin]".

Nabi SAW menjawab :"Assamu lillah ya la'iin [Keselamatan hanya milik Allah SWT, wahai makhluq yang terlaknat. Aku telah mengetahui, engkau punya keperluan kepada kami. Apa keperluanmu wahai Iblis". Iblis berkata :" Wahai Muhammad, aku datang bukan karena keinginanku sendiri, tetapi aku datang karena terpaksa [diperintah]." Nabi SAW berkata :" Apa yang membuatmu terpaksa harus datang kesini, wahai terlaknat?". Iblis berkata," Aku didatangi oleh seorang malaikat utusan Tuhan Yang Maha Agung, ia berkata kepada-ku 'Sesungguhnya Allah SWT menyuruhmu untuk datang kepada Muhammad SAW dalam keadaan hina dan bersahaja. Engkau harus memberitahu kepadanya bagaimana tipu muslihat, godaanmu dan rekayasamu terhadap Bani Adam, bagaimana engkau membujuk dan merayu mereka. Engkauharus menjawab dengan jujur apa saja yang ditanyakan kepa-damu'.

Allah SWT bersabda," Demi kemulia-an dan keagungan-Ku, jika engkau berbohong sekali saja dan tidak berkata benar, niscaya Aku jadikan kamu debu yang dihempas oleh angin dan Aku puaskan musuhmu karena bencana yang menimpamu".

Wahai Muhammad, sekarang aku datang kepadamu sebagaimana aku diperintah. Tanyakanlah kepadaku apa yang kau inginkan. Jika aku tidak memuaskanmu tentang apa yang kamu tanyakan kepadaku, niscaya musuhku akan puas atas musibah yang terjadi padaku. Tiada beban yang lebih berat bagiku daripada leganya musuh-musuhku yang menimpa diriku".
Rasulullah kemudian mulai bertanya :" Jika kamu jujur, beritahukanlahkepada-ku, siapakah orang yang paling kamu benci ?". Iblis menjawab :" Engkau, wahai Muhammad, engkau adalah makhluq Allah yangpaling aku benci, dan kemudian orang-orang yangmengikuti agamamu". Rasulullah SAW :" Siapa lagi yang kamu benci?". Iblis :" Anak muda yang taqwa, yang menyerahkan jiwanya kepada Allah SWT". Rasulullah :" Lalu siapa lagi ?". Iblis :" Orang Alim dan Wara [menjaga diri dari syubhat] yang saya tahu,lagi penyabar". Rasulullah :" Lalu, siapa lagi ?". Iblis :" Orang yang terus menerus menjaga diri dalam keadaan suci darikotoran". Rasulullah :" Lalu, siapa lagi ?". Iblis :" Orang miskin [fakir] yang sabar, yang tidak menceritakankefakirannya kepada orang lain dan tidak mengadukan keluh-kesahnya ". Rasulullah :" Bagaimana kamu tahu bahwa ia itu pe-nyabar ?". Iblis :" Wahai Muhammad, jika ia mengadukan keluh kesahnya kepada makhluqsesamanya selama tiga hari, Tuhan tidak memasukkan dirinya ke dalam golonganorang-orang yang sabar ". Rasulullah :" Lalu, siapa lagi ?". Iblis :" Orang kaya yang bersyukur ". Rasulullah bertanya :" Bagaimana kamu tahu bahwa ia bersyu-kur ?". Iblis :" Jika aku melihatnya meng-ambil dari dan meletakkannya pada tempatyang halal". Rassulullah :"Bagaimana keadaanmu jika kamu umatku mengerjakan shalat ?". Iblis :"Aku merasa panas dan gemetar". Rasulullah :"Kenapa, wahai terlaknat?". Iblis :" Sesungguhnya, jika seorang hamba bersujud kepada Allah sekali sujudsaja, maka Allah mengangkat derajatnya satu tingkat". Rassulullah :"Jikamereka shaum ?". Iblis : " Saya terbelenggu sampai mereka berbuka puasa". Rasulullah :" Jika mereka menunaikan haji ?". Iblis :" Saya menjadi gila". Rasulullah :"Jika mereka membaca Al Qur'an ?'. Iblis :' Aku meleleh seperti timah meleleh di atas api". Rasulullah :" Jika mereka berzakat ?". Iblis :" Seakan-akan orang yang berzakat itu mengambil gergaji / kapak danmemotongku menjadi dua". Rasulullah :" Mengapa begitu, wahai Abu Murrah ?". Iblis :" Sesungguhnya ada empat manfaat dalam zakat itu. Pertama, Tuhanmenurunkan berkah atas hartanya. Kedua, menjadikan orang yang bezakatdisenangi makhluq-Nya yang lain. Ketiga, menjadikan zakatnya sebagaipenghalang antara dirinya dengan api neraka. Ke-empat, dengan zakat, Tuhanmencegah bencana dan malapetaka agar tidak menimpanya". Rasulullah :"Apa pendapatmu tentang Abu Bakar?". Iblis :" Wahai Muhammad, pada zaman jahiliyah, dia tidak taat kepadaku,bagaimana mungkin dia akan mentataatiku pada masa Islam". Rasulullah :" Apa pendapatmu tentang Umar ?". Iblis :" Demi Tuhan, tiada aku ketemu dengannya kecuali aku lari darinya". Rasulullah :"Apa pendapatmu tentang Utsman ?". Iblis :" Aku malu dengan orang yang para malaikat saja malu kepadanya".Rasulullah :"Apa pendapatmu tentang Ali bin Abi Thalib ?". Iblis :" Andai saja aku dapat selamat darinya dan tidak pernah bertemudengannya [menukar darinya kepala dengan kepala], dan kemudian iameninggalkanku dan aku meninggalkannya, tetapi dia sama sekali tidak pernahmelakukan hal itu". Rasulullah :" Segala puji hanya bagi Allah yang telah membahagiakan umatkudan menyengsarakanmu sampai hari kiamat". Iblis yang terlaknat berkata kepada Muhammad :" Hay-hata hay-hata [tidakmungkin- tidak mungkin]. Mana bisa umatmu bahagia sementara aku hidup dantidak mati sampai hari kiamat. Bagaimana kamu senang dengan umatmu sementaraaku masuk ke dalam diri mereka melalui alirtan darah, daging, sedangkanmereka tidak melihatku. Demi Tuhan yang menciptakanku dan membuatku menunggusampai hari mereka dibangkitkan. Akan aku sesatkan mereka semua, baik yangbodoh maupun yang pandai, yang buta-huruf dan yang melek-huruf. Yang kafirdan yang suka beribadah, kecuali hamba yang mukhlis [ikhlas]". Rasulullah :"Siapa yang mukhlis itu menurutmu ?". Iblis dengan panjang-lebar menjawab :" Apakah engkau tidak tahu, wahaiMuhammad. Barangsiapa cinta dirham dan dinar, dia tidak termasuk orangikhlas untuk Allah. Jika aku melihat orang tidak suka dirham dan dinar,tidak suka puji dan pujaan, aku tahu bahwa dia itu ikhlas karena Allah, makaaku tinggalkan ia. Sesungguhnya hamba yang mencintai harta, pujian danhatinya tergantung pada nafsu [syahwat] dunia, dia lebih rakus dari orangyang saya jelaskan kepadamu. Tak tahukah engkau, bahwa cinta harta termasuksalah satu dosa besar. Wahai Muhammad, tak tahukan engkau bahwa cintakedudukan [riyasah] termasuk dosa besar. Dan bahwa sombong, juga termasukdosa besar. Wahai Muhammad, tidak tahukan engkau, bahwa aku punya tujuhpuluh ribu anak. Setiap anak dari mereka, punya tujuh puluh ribu syaithan.Diantara mereka telah aku tugaskan untuk menggoda golongan ulama, dansebagian lagi menggoda anak muda, sebagian lagi menggoda orang-orang tua,dan sebagian lagi menggoda orang-orang lemah. Adapun anak-anak muda, tidakada perbedaan di antara kami dan mereka, sementara anak-anak kecilnyam,mereka bermain apa saja yang mereka kehendaki bersamanya. Sebagian lagitelah aku tugaskan untuk menggoda orang-orang yang rajin beribadah, sebagianlagi untuk kaum yang menjauhi dunia [zuhud]. Setan masuk ke dalam dan keluardari diri mereka, dari suatu keadaan ke keadaan yang lain, dari satu pintuke pintu yang lain, sampai mereka mempengaruhi manusia dengan satu sebabdari sebab-sebab yang banyak. Lalu syaithan mengambil keikhlasan darimereka. Menjadikan mereka menyembah Allah tanpa rasa ikhlas, tetapi merekatidak merasa. Apakah engkau tidak tahu, tentang Barshisha, sang pendeta yangberibadah secara ikhlas selama tujuh puluh tahun, hingga setiap orang yangsakit menjadi sehat berkat da'wahnya. Aku tidak meninggalkannya sampai diadia berzina, membunuh, dan kafir [ingkar]. Dialah yang disebut oleh Allahdalam Qur'an dengan firmannya [dalam Surah Al Hasyr] :" (Bujukan orang-orangmunafik itu adalah) seperti (bujukan) syaitan ketika mereka berkata padamanusia:"Kafirlah kamu", maka tatkala manusia itu telah kafir iaberkata:"Sesungguhnya aku berlepas diri dari kamu karena sesungguhnya akutakut kepada Allah, Rabb semesta alam". (QS. 59:16).Apakah engkau tidak tahu wahai Muhammad, bahwa kebohongan itu berasaldariku. Akulah orang yang pertama kali berbohong. Barangsiapa berbohong, diaadalah temanku, dan barangsiapa berbohong kepada Allah, dia adalah kekasihku. Apakah engkautidak tahu, bahwa aku bersumpah kepada Adam dan Hawa, " Demi Allah akuadalah penasihat kamu berdua". Maka, sumpah palsu merupakan kesenanganhatiku, ghibah, membicarakan kejelekan orang lain, dan namimah, meng-adudomba adalah buah kesukaanku, melihat yang jelek-jelek adalah kesukaan dankesenanganku. Barangsiapa thalaq, bersumpah untuk cerai, dia mendekatiperbuatan dosa, meskipun hanya sekali, dan meskipun ia benar. Barangsiapamembiasakan lisannya dengan ucapan cerai, istrinya menjadi haram baginya.Jika mereka masih memiliki keturunan sampai hari kiyamat, maka anak merekasemuanya adalah anak-anak hasil zina. Mereka masuk neraka hanya karena satukata saja.Wahai Muhammad, sesungguhnya diantara umatmu ada yang meng-akhirkan shalatbarang satu dua jam. Setiap kali mau shalat, aku temani dia dan aku godadia. Kemudian aku katakan kepadanya:" Masih ada waktu, sementara engkausibuk". Sehingga dia mengakhirkan shalatnya dan mengerjakannya tidak padawaktunya, maka Tuhan memukul wajahnya. Jika ia menang atasku, maka aku kirimsatu syaithan yang membuatnya lupa waktu shalat. Jika ia menang atasku, akutinggalkan dia sampai ketika mengerjakan shalat aku katakan kepadanya,'Lihatlah kiri-kanan', lalu ia menengok. Saat itu aku usap wajahnya dengantanganku dan aku cium antara kedua matanya dan aku katakan kepadanya,' Akutelah menyuruh apa yang tidak baik selamanya'. Dan engkau sendiri tahu wahaiMuhammad, siapa yang sering menoleh dalam shalatnya, Allah akan memukulwajahnya.Jika ia menang atasku dalam hal shalat, ketika shalat sendirian, akuperintahkan dia untuk tergesa-gesa. Maka ia 'mencucuk' shalat seperti ayammematuk biji-bijian dengan tergesa-gesa. Jika ia menang atasku, maka ketikashalat berjamaah aku cambuk dia dengan 'lijam' [cambuk] lalu aku angkatkepalanyasebelum imam mengangkat kepalanya. Aku letakkan ia hinggamendahului imam. Kamu tahu bahwa siapa yang melakukan itu, batal-lahshalatnya dan Allah akan mengganti kepalanya dengan kepala keledai pada harikiyamat nanti.Jika ia masih menang atasku, aku perintahkan dia untuk mengacungkanjari-jarinya ketika shalat sehingga dia mensucikan aku ketika ia sholat.Jika ia masih menang, aku tiup hidungnya sampai dia menguap. Jika ia tidakmenaruh tangan di mulutnya, syaithan masuk ke dalam perutnya dan denganbegitu ia bertambah rakus di dunia dan cinta dunia. Dia menjadi pendengarkami yang setia.Bagaimana umatmu bahagia sementara aku menyuruh orang miskin untukmeninggalkan shalat. Aku katakan kepadanya,' Shalat tidak wajib atasmu.Shalat hanya diwajibkan atas orang-orang yang mendapatkan ni'mat dariAllah'. Aku katakan kepada orang yang sakit :" Tinggalkanlah shalat, sebabia tidak wajib atasmu. Shalat hanya wajib atas orang yang sehat, karenaAllah berkata :" Tidak ada halangan bagi orang buta, tidak (pula) bagi orangpincang, tidak (pula) bagi orang sakit, ......... Demikianlah Allahmenjelaskan ayat-ayat(Nya) bagimu, agar kamu memahaminya. (QS. 24:61) Tidakada dosa bagi orang yang sakit. Jika kamu sembuh, kamu harus shalat yangdiwajibkan". Sampai dia mati dalam keadaan kafir. Jika dia mati danmeninggalkan shalat ketika sakit, dia bertemu Tuhan dan Tuhan marahkepadanya. Wahai Muhammad, jika aku bohong dan ngawur, maka mintalah kepadaTuhan untuk membuatku jadi pasir. Wahai Muhammad, bagaimana engkau bahagiamelihat umatmu, sementara aku mengeluarkan seper-enam umatmu dari Islam.Nabi berkata :" Wahai terlaknat, siapa teman dudukmu ?".Iblis :" Pemakan riba". Nabi :" Siapa teman kepercayaanmu [shadiq] ?". Iblis :" Pe-zina". Nabi :" Siapa teman tidurmu ?". Iblis :" Orang yang mabuk". Nabi :" Siapa tamumu ?". Iblis :" Pencuri". Nabi:" Siapa utusanmu ?". Iblis :"Tukang Sihir". Nabi :" Apa kesukaanmu ?". Iblis :" Orang yang bersumpah cerai". Nabi :"Siapa kekasihmu ?". Iblis :"Orang yang meninggalkan shalat Jum'at". Nabi :"Wahai terlaknat, siapa yang memotong punggungmu ?". Iblis :"Ringkikan kuda untuk berperang di jalan Allah". Nabi :" Apa yang melelehkan badanmu ?". Iblis:"Tobatnya orang yang bertaubat". Nabi:"Apa yang menggo-songkan [membuat panas] hatimu ?". Iblis:" Istighfar yang banyak kepada Allah siang-malam. Nabi:" Apa yang memuramkan wajahmu [membuat merasa malu dan hina]?". Iblis:"Zakat secara sembunyi-sembunyi". Nabi:" Apa yang membutakan matamu ?". Iblis :" Shalat diwaktu sahur [menjelang shubuh]". Nabi:" Apa yang memukul kepalamu ?". Iblis:" MemperbBanyak shalat berjamaah". Nabi:" Siapa yang paling bisa membahagiakanmu ?".Iblis :" Orang yang sengaja meninggalkan shalat". Nabi:" siapa manusia yang paling sengsara [celaka] menurutmu?". Iblis:"Orang kikir / pelit". Nabi:" Siapa yang paling menyita pekerjaanmu [menyibukkanmu] ?". Iblis:" Majlis-majlis ulama". Nabi:" Bagaimana kamu makan ?". Iblis:"Dengan tangan kiriku dan dengan jari-jariku". Nabi:"Dimana kamu lindungkan anak-anakmu ketika panas ?". Iblis:" Dibalik kuku-kuku manusia". Nabi:" Berapa keperluanmu yang kau mintakan kepada Allah ?". Iblis:" Iblis:"Sepuluh perkara". Nabi:" Apa itu wahai terlaknat ?". Iblis :" Aku minta kepada-Nya untuk agar saya dapat berserikat dalam diriBani Adam, dalam harta dan anak-anak mereka. Dia mengijinkanku berserikatdalam kelompok mereka. Itulah maksud firman Allah : Dan hasunglah siapa yang kamu sanggupi di antara mereka dengan ajakanmu, dankerahkanlah terhadap mereka pasukan berkuda dan pasukanmu yang berjalan kakidan berserikatlah dengan mereka pada harta dan anak-anak dan beri janjilahmereka. Dan tidak ada yang dijanjikan oleh syaitan kepada mereka melainkantipuan belaka. (QS. 17:64) Setiap harta yang tidak dikeluarkan zakatnya maka saya ikut memakannya. Sayajuga ikut makan makanan yang bercampur riba dan haram serta segala hartayang tidak dimohonkan perlindungan kepada Allah dari setan yang terkutuk.Setiap orang yang tidak memohon perlindungan kepada Allah dari syaithanketika bersetubuih dengan istrinya maka syaithan akan ikut bersetubuh.Akhirnya melahirkan anak yang mendengar dan taat kepadaku. Begitu pula orangyang naik kendaraan dengan maksud mencari penghasilan yang tidak dihalalkan,maka saya adalah temannya. Itulah maksud firman Allah :" ....... , dankerahkanlah terhadap mereka pasukan berkuda dan pasukanmu yang berjalan kaki...... (QS. 17:64) . Saya memohon kepada-Nya agar saya punya rumah, makarumahku adalah kamar-mandi. Saya memohon agar saya punya masjid, akhirnyapasar menjadi masjidku. Aku memohon agar saya punya al-Qur'an, maka syairadalah al-Qur'anku. Saya memohon agar punya adzan, mka terompet adalahpanggilan adzanku. Saya memohon agar saya punya tempat tidur, makaorang-orang mabuk adalah tempat tidurku. Saya memohon agar saya punyateman-teman yang menolongku, maka maka kelompok al-Qadariyyah menjaditeman-teman yang membantuku. Dan saya memohon agar saya memiliki teman-temandekat, maka orang-orang yang menginfaq-kan harta kekayaannya untukkemaksiyatan adalah teman dekat-ku. Ia kemudian membaca ayat : Sesungguhnyapemboros-pemboros itu adalah saudara-saudara syaitan dan syaitan itu adalahsangat ingkar kepada Rabbnya. (QS. 17:27)Rasulullah berkata :" Andaikata tidak setiap apa yang engkau ucapkandidukung oleh ayat-ayat dari Kitabullah tentu aku tidak akan membenarkanmu".Lalu Iblis meneruskan :" Wahai Muhammad, saya memohon kepada Allah agar sayabisa melihat anak-cucu Adam sementara mereka tidak dapat melihatku. KemudianAllah menjadikan aku dapat mengalir melalui peredaran darah mereka. Dirikudapat berjalan kemanapun sesuai dengan kemauanku dan dengan carabagaimanapun. Kalau saya mau, dalam sesaatpun bisa. Kemudian Allah berfirmankepadaku :" Engkau dapat melakukan apa saja yang kau minta". Akhirnya sayamerasa senang dan bangga sampai hari kiamat. Sesungguhnya orang yangmengikutiku lebih banyak daripada yang mengikutimu. Sebagian besar anak-cucuAdam akan mengikutiku sampai hari kiamat.Saya memiliki anak yang saya beri nama Atamah. Ia akan kencing di telingaseorang hamba ketika ia tidur meninggalkan shalat Isya. Andaikata tidakkarenanya tentu ia tidak akan tidur lebih dahulu sebelum menjalankan shalat.Saya juga punya anak yang saya beri nama Mutaqadhi. Apabila ada seoranghamba melakukan ketaatan ibadah dengan rahasia dan ingin menutupinya, makaanak saya tersebut senantiasa membatalkannya dan dipamer-kan ditengah-tengahmanusia sehingga semua manusia tahu. Akhirnya Allah membatalkan sembilanpuluh sembilan dari seratus pahala-Nya sehingga yang tersisa hanya satupahala, sebab, setiap ketaatan yang dilakukan secara rahasia akan diberiseratus pahala. Saya punya anak lagi yang bernama Kuhyal. Ia bertugasmengusapi celak mata semua orang yang sedang ada di majlis pengajian danketika khatib sedang memberikan khutbah, sehingga, mereka terkantuk danakhirnya tidur, tidak dapat mendengarkan apa yang dibicarakan para ulama.Bagi mereka yang tertidur tidak akan ditulis pahala sedikitpun untukselamanya.Setiap kali ada perempuan keluar pasti ada syaithan yang duduk dipinggulnya, ada pula yang duduk di dagingbyang mengelilingi kukunya. Dimanamereka akan menghiasi kepada orang-orang yang melihatnya. Kedua syaithan itukemudian berkata kepadanya,' keluarkan tanganmu'. Akhirnya ia mengeluarkantangannya, kemudian kukunya tampak, lalu kelihatan nodanya.Wahai Muhammad, sebenarnya saya tidak dapat menyesatkan sedikitpun, akantetapi saya hanya akan mengganggu dan menghiasi. Andaikata saya memiliki hakdan kemampuan untuk menyesatkan, tentu saya tidak akan membiarkan segelintirmanusia-pun di muka bumi ini yang masih sempat mengucapkan " Tidak ada tuhanselain Allah dan Muhammad adalah Utusan-Nya", dan tidak akan ada lagi orangyang shalat dan berpuasa. Sebagaimana engkau wahai Muhammad, tidak berhakmemberikan hidayat sedikitpun kepada siapa saja, akan tetapi engkau adalahseorang utusandan penyampai amanah dari Tuhan. Andaikata engkau memiliki hakdan kemampuan untuk memberi hidayah, tentu engkau tidak akan membiarkansegelintir orang-pun kafir di muka bumi ini. Engkau hanyalah sebagai hujjah[argumentasi] Tuhan terhadap makhluq-Nya. Sementara saya adalah hanyalahmenjadi sebab celakanya orang yang sebelumnya sudah dicap oleh Allah menjadiorang celaka. Orang yang bahagia dan beruntung adalahorang yang dijadikanbahagia oleh Allah sejak dalam perut ibunya, sedangkan orang yang celakaadalah orang yang dijadikan celaka oleh Allah sejak dalam perut ibunya. Kemudian Rasulullah SAW membacakan firman dalam QS Hud : Jikalau Rabbmumenghendaki, tentu Dia menjadikan manusia umat yang satu, tetapi merekasenantiasa berselisih pendapat, (QS. 11:118) kecuali orang-orang yang diberirahmat oleh Rabbmu. Dan untuk itulah Allah menciptakan mereka. KalimatRabbmu (keputusan-Nya) telah ditetapkan; sesungguh-nya Aku akan memenuhineraka jahanam dengan jin dan manusia (yang durhaka) semuanya. (QS. 11:119)dilanjutkan dengan : Tidak ada suatu keberatanpun atas Nabi tentang apa yangtelah ditetapkan Allah baginya. (Allah telah menetapkan yang demikian)sebagai sunnah-Nya pada nabi-nabi yang telah berlalu dahulu. Dan adalahketetapan Allah itu suatu ketetapan yang pasti berlaku, (QS. 33:38)".Kemudian Rasulullah berkata lagi kepada Iblis : " Wahai Abu Murrah [Iblis],apakah engkau masih mungkin bertaubat dan kembali kepada Allah, sementarasaya akan menjamin-mu masuk surga". Ia iblis menjawab :" Wahai Rasulullah, ketentuan telah memutuskan danQalam-pun telah kering dengan apa yang terjadi seperti ini hingga harikiamat nanti. Maka Maha Suci Tuhan, yang telah menjadikanmu sebagai tuanpara Nabi dan Khatib para penduduk surga. Dia, telah memilih danmeng-khususkan dirimu. Sementara Dia telah menjadikan saya sebagai tuanorang-orang yang celaka dan khatib para penduduk neraka. Saya adalah makhluqcelaka lagi terusir. Ini adalah akhir dari apa yang saya beriyahukankepadamu dan saya mengatakan yang sejujurnya".Segala puji hanya milik Allah SWT , Tuhan Semesta Alam, awal dan akhir,dzahir dan bathin. Semoga shalawat dan salam sejahtera tetap selaludiberikan kepada seorang Nabi yang Ummi dan kepada para keluarga dansahabatnya serta para Utusan dan Para Nabi.Hikmah dari Kisah tersebut di atasSebagai upaya mencari hikmah dalah kisah di atas, rangkuman ini barangkaliberguna untuk direnungkan.o Kita perlu semakin menancapkankeyakinan, bahwa syaithan tidak punya kuasa sedikitpun bagi orang-orang yangdisucikan-Nya.o Jadi upaya kita adalah memohon kepadaAllah Ta'Ala agar Dia ridho dan berkenan membersihkan segala dosa baiksengaja maupun tidak untuk mendapatkan ampunan-Nya.o Bila kita simak, perbedaan mendasarkeyakinan Iblis adalah tidak ada keinginannya untuk bertaubat, walauRasulullah SAW telah menghimbaunya bahkan dengan menawarkan jaminan untukmendapatkan ampunan. Dengan tegas Allah berfirman : Dan sesungguhnya AkuMaha Pengampun bagi orang yang bertaubat, beriman, beramal saleh, kemudiantetap di jalan yang benar. (QS. 20:82). o Bila kita cermati hadangan danrintangan yang akan dilakukan oleh Iblis dari kisah tersebut membuatkesadaran bahwa upaya untuk menjalani kehidupan sungguh tidak mudah.o Hanya karena Maha Rahman dan MahaRakhiim-Nya sajalah kita akan selamat dalam menjalani kehidupan ini hinggaakan selamat dari jebakan-jebakan syaithan.